Koristite li ZOOM?

Prije nego što je zavladala kriza COVID-19, vjerojatno niste čuli za aplikaciju Zoom koja se koristila većinom za video konferencije.

Kako se situacija u tri mjeseca može drastično promijeniti pokazuje i ovaj podatak – korisnici Zooma porasli su s 10 milijuna prošle godine na 200 milijuna danas.

 

Ipak, često slušamo i dva potpuno oprečna mišljenja o ovoj aplikaciji. S jedne strane su korisnici koji su otkrili odličan alat za zajednički rad za vrijeme karantene i provode sate na njemu a s druge strane su oni sumnjičavi (najviše zbog politike privatnosti aplikacije) zbog čega su već neke svjetski poznate organizacije i odbacile korištenje Zooma.

Da, Zoom je svoj proizvod izgradio vjerojatno zaboravljajući uključiti privatnost i sigurnost ali njegova prvotna namjena vjerojatno i nije bila da se raširi tako brzo i tako daleko.Ljudi su ga sada počeli koristiti za satove joge, plesa, zabave i za razgovor s prijateljima ili partnerima, znači za široku upotrebu i zato je i postao česta meta napadača. Često pitanje je i kada koristiti Zoom a kada ga izbjegavati?

Ukratko, obzirom na trenutne polemike, ako vam je zaštita privatnosti jako bitna onda biste možda trebali propustili ovu aplikaciju i pronaći alternativu koja odgovara vašoj upotrebi video chatova. Ali istovremeno, Zoom je vrlo funkcionalan i većina sigurnijih i privatnih alternativa ne može se mjeriti s njom. Kada je koristite kao aplikaciju za video konferencije, možete poduzeti dodatne mjere zaštite, na primjer, tijekom tečaja ili vježbanja isključite fotoaparat i mikrofon i provjerite imate li i poklopac na web kameri.

 

Jedno je sigurno – kako mu raste potražnja tako se i Zoom pokušava prilagoditi korisnicima i biti sigurniji i privatniji kao bi bio optimalan i za sve vrste „osjetljivije“ komunikacije.

 

Ipak, mi se nadamo da ćemo uskoro održavati produktivne sastanke u našim prostorijama a Zoom koristiti za povezivanje sa drugim kreativcima u svijetu!

 

Leave Comment

Your email address will not be published.