Što je STARTUP i prvi koraci

Paul Graham* definira riječ startup kao “tvrtku dizajniranu za brz rast”. Nije to samo mlada tvrtka koja brzo raste nego tvrtka koja se izričito obvezuje na brz rast sa jedinstvenim proizvodom ili uslugom.  

Da li su neke ideje predodređene za veliki uspjeh a druge za propast i koji su najvažniji koraci  na putu prema uspjehu? Hm, zadnjih godina se možda više priča o financijama nego o samim idejama i kako ih zdravo i uspješno postaviti na tržište. I iako je svaka priča drugačija i svatko korača svojim jedinstvenim putem, mi ćemo pokušati ići nekim „općim“ smjerom i dati pregled prvih koraka.

 

Prvi korak je izrada poslovnog plana (ili znati gdje potražiti pomoć za izradu poslovnog plana). Kvalitetan poslovni plan gotovo udvostručuje izglede za dobivanje zajma, financiranje ili jednostavno održavanje poslovanja. Gledajte na njega kao na prognozu budućnosti razvoja vaše ideje, s naglaskom na razvojnoj strategiji kroz idućih 3 do 5 godina.

 

Drugi korak je zaštita intelektualnog vlasništva.Ukoliko se vrijednost vaše ideje temelji na tehnologiji jako je važno razmisliti da li je potrebna zaštita intelektualnog vlasništva ideje ili tehnologije i razvijanje kvalitetne strategije, jer je ponekad apsolutna vrijednosti malog startupa upravo u toj inovaciji.

 

Treći korak je financiranje.   Bez nekog početnog kapitala teško da se ijedna ideja može kvalitetno plasirati na željeno tržište. Kako financiranje mladih tvrtki, koje nisu sigurne u povrat investicije ni vremenski okvir istog, nije uvijek zanimljivo bankarskim institucijama često se financiranje vrši iz osobnih izvora (ušteđevina, familija i slično) koje, nakon početnih ulaganja, često ne može pratiti razvoj same tvrtke. Ali srećom danas to nisu jedini izvori financiranja koje mladi inovatori mogu tražiti iako je vrlo bitno odabrati model financiranja uz pažljivo proučavanje prednosti i nedostataka istog te kvalitetno savjetovanje i shvaćanje obaveza svakog modela. I

Mogući izvori financiranja:

  • Vlastita ušteđevina,
  • Pozajmice obitelji i prijatelja,
  • Poslovni anđeli, bankarski krediti
  • Državni poticaji
  • Fondovi rizičnog kapitala

 

Četvrti korak je lokacija i web stranica. Svaka firma mora imati sjedište tj adresu. Ako uzmete u obzir da suradnja i dijeljenje iskustava sa drugim kreativcima, koji su na istom ili sličnom putu kao i vi, vam može odgovoriti na mnoga pitanja koja i vas muče i dati vam poticaj na vašem poduzetničkom putu, svakako bi bilo poticajno odabrati lokaciju za rad koja vam to i omogućava, bilo u vidu najma samostalnog ili dijeljenog ureda ili povremenog najma mjesta u modernom i kreativnom coworking sustavu kakav ćemo nuditi u našem Tehnološkom parku

Isto tako svaka firma danas mora imati valjanu i brzu web stranicu (jer sve što nije online kao da i ne postoji) i sve informacije koje nismo odmah dobili nam više i ne trebaju, zar ne? Naravno da sve to iziskuje mnogo znanja i stručnosti, ne samo prilikom izrade stranice nego i  prilikom stvaranja kvalitetnog i zanimljivog sadržaja ali i kontinuiranog praćenja novih trendova.

 

Peti korak je marketing. Ako imate i najbolji proizvod a nitko ili mali broj ljudi zna za vas, male su vam šanse za veliki uspjeh. Iako je za neke tvrtke je tradicionalni marketing i dalje jednako važan (kao što je tisak, TV, radio i vanjska oglašavanja) za startupove je većinom digitalni marketing najvažnije interesno polje. Iako nije toliko nemoguće s vremenom postati „marketinški guru“ svog poslovanja, koliko se možda čini na početku, ipak će vam uvelike olakšati razvoj osnovnog poslovanja ukoliko ste u mogućnosti ovaj dio prepustiti stručnjacima jer smišljanje kvalitetnog sadržaja, plasiranje i oglašavanje na društvenim mrežama, Google oglašavanje ili email marketing će vam oduzeti puno vremena i nećete se stići baviti vašom idejom.

 

Šesti korak je jednom riječju – apsolutna vjera u vlastiti uspjeh! Poznato je da svijet poduzetništva, uz zadovoljstvo, nosi i naporan rad, predanost, uloženi novac, brojne neprospavane noći, pa čak i veliku mogućnost neuspjeha prije nego se desi uspjeh. To je paket koju svaki poduzetnik mora prihvatiti ukoliko želi ozbiljno krenuti u smjeru poduzetništva jer gotovo 70% tvrtki na svijetu propadne u roku od prvih 10 godina iako su neke od njih nudile odlične ideje ili su išle u dobrom smjeru. Nitko vam ne može dati garanciju uspjeha, ali to ne znači da se ne treba truditi jer možda baš vaša ideja bude jedna od onih koje će napraviti veliki uspjeh!   

 

U našem Tehnološkom parku će svi naši stanari ali i ostali kreativci moći dobiti sveobuhvatnu pomoć pri izradi i pripremi svakog koraka i važnog dokumenta te stručno vodstvo i mentorstvo na hrabrom putu prema uspješnom poduzetniku!

 

* Paul Graham američki je računalni znanstvenik, poduzetnik, rizični kapitalist, pisac i esejist. Tehnološki novinar Steven Levy opisao je Grahama kao “hakerskog filozofa”.

 

Leave Comment

Your email address will not be published.