Pozitivna strana Covid-a 19?

Trenutna pandemija je imala golem utjecaj, kako na cijelu planetu tako i na svakog pojedinca na njoj i to u svim segmentima života, ne samo gospodarstva. I svi ćemo se složiti da ima puno više tamnih strana, bilo da smo izravno povrijeđeni ili ne, jer Covid-19 donio je ogroman stres koji utječe na naše opće stanje, pojačava strahove i nesigurnosti. Ali, uvijek postoji i druga strana svake medalje i na nju se trebamo fokusirati kako bi što prije i bezbolnije prebrodili ovo teško razdoblje.

Dobra SWOT analiza; odlična, brza, analitička metoda pri izradi svake strategije; uvijek uz prijetnje traži prilike kao i uz slabosti suprostavlja one jake strane.

Ključ je često u prepoznavanju i dobrom tajmingu.

Pa evo nekih dobrih prilika koje se otkrivaju u ovim izazovnim vremenima:

 

VIŠE VREMENA

U današnjem pregrijanom ekonomskom vremenu često se ne vidi da je vrijeme najvrjednija stvar koju imamo. Iznimna je ovo prilika da naše vrijeme možemo potrošiti na neke druge stvari za koje „nismo imali vremena“ ili još bolje, na ništa i uživati ​​u slobodnom vremenu. Prečesto umjesto da uživamo u slobodnom vremenu, ga ispunjavamo drugim aktivnostima. Da bismo iskoristili ovu priliku, ključno je preuređivanje načina na koji trošimo vrijeme, ne samo tijekom krize, već i nakon nje.

 

RAZMIŠLJAJMO I PREISPITUJMO

Napokon imamo mogućnost razmišljanja o stvarima i preispitivanja onoga što radimo, kako to radimo i zašto to radimo. Stvari koje smo uzimali zdravo za gotovo odjednom više nisu moguće.  Mnogi su morali promijeniti svoj način rada i rada od kuće, umjesto u uredu. To znači da je puno naše rutine prekinuto.

To nudi izvrsnu priliku za preispitivanje navika i rutina i unošenje promjena i preispitivanje da li smo zaista uzivali u svim stvarima koje smo radili. Virus nas potiče na promjene u svakodnevnom životu koje je dobro zadržati i nakon krize.

 

BRZINA I INOVACIJA

Odjednom se postupci mogu preskočiti ili ubrzati, pravila se mogu pratiti i odluke se mogu donositi autonomnije I bez službenog odobrenja.  Odjednom je “normalno” zaposlenima raditi od kuće bez izravnog nadzora. Napokon se na mlade hrabre pojedince I tehnologiju gleda s punom pozornošću I na tom polju se otvaraju velike prilike.  Ako postoji dovoljno jak poticaj, stvari se mogu promijeniti a to dovodi do izvanrednih inovacija koje će sigurno biti korisne I nakon krize.

 

PRODUKTIVNIJI SASTANCI

Znate li da ljudi provode do 23 sata tjedno na sastancima, od kojih polovinu smatraju neuspjehom ili gubitkom vremena. Nije li ovo izvrsna prilika za rješavanje jednog od najvažnijih dijelova organizacijskog života? Tehnologija za to već je prisutna i zrela je nekoliko godina i prava je prilika sada napraviti sustavne promjene kako bi sastanci bili učinkovitiji i nakon krize baš kao što su sada, online.

 

POVEZIVANJE

Izazovna vremena nude izvrsnu priliku za socijalno povezivanje i druge načine povezivanja i pomoći ljudima. Naravno, nemogućnost da se fizički družimo ili zagrlimo obitelji povećala je osjećaj usamljenosti u nekim slučajevima ali osjećaj zajedništva također je pokrenuo zanimljive načine viralnih povezivanja poput pjevanja ili vježbanja na balkonima. Kriza Covid-19 pruža nam priliku da odbacimo sebično ponašanje i da se ponovo povežemo naglašavajući ljudskost, empatiju i suosjećanje.

 

ČIŠĆE OKRUŽENJE

Tvornice su zatvorene ili djeluju daleko ispod svojih kapaciteta, cestovni se promet radikalno smanjio, zračni promet se urušio, a nedostatak turizma ispraznio je ulice u prenapučenim gradovima. Iako su ovo loše vijesti za gospodarstvo,  to je ipak dobra vijest za naš planet. Covid-19 uzrokuje značajno smanjenje emisija stakleničkih plinova i drugih emisija onečišćujućih zraka, vode i zemlje. Ovo je jedinstvena prilika za fundamentalne promjene u našem načinu života i promjenu svijesti o zagađenju planete.

 

SKROMNOST I PRIHVAĆANJE

Bilo da je riječ o zdravlju, sigurnosti zrakoplovnih usluga ili našim kalendarima, prečesto živimo u iluziji da je potpuna kontrola moguća. Virus je izvrsna pomoć da stvorimo svijest da to nije uvijek slučaj a onda je I to prilika da zauzmemo skromniju ulogu i prihvatimo da su neke stvari jednostavno izvan naše kontrole. Što prije prihvatimo tu činjenicu prije se možemo početi prilagođavati novoj situaciji a tim I vidjeti nove prilike na putu.

 

Leave Comment

Your email address will not be published.