Naša fotonaponska elektrana

Na krovu tehnološkog parka, upravo je u tijeku implementacija sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, točnije, postavljanje naše male sunčane elektrane za vlastitu potrošnju. U slučaju nedovoljne proizvodnje iz sunčane elektrane, potrebna energija će se preuzimati naravno iz javne mreže, odnosno od odabranog opskrbljivača.

Ali, uzmemo li u obzir da u Splitu u prosjeku bude I do 2700 sunčanih sati godišnje, vjerujemo da će nam naša elektrana biti od velike važnosti, kako u očivanju okolišta tako i kod smanjenja naših računa za električnu energiju!

Ovo desetljeće će i u povijesti ostati zabilježeno kao velika prekretnica u korištenju električne energije. Ne radi se samo o električnim automobilima i razvoju sve boljih baterija za električne uređaje, već i o čistom energentu koji polako postaje dominantan na svjetskom tržištu. Ako uzmemo u obzir neke od osnovnih razloga zbog kojih bi svi trebali koristiti ovakav obnovljiv izvor energije, poput činjenice da su solarne elektrane u potpunosti ekološki prihvatljive, ne zagađuju okoliš i proizvode struju iz obnovljivih izvora energije, tj. sunčeve svjetlosti. Na taj način dugoročno pozitivno značajno doprinosimo klimatskim promjenama u odnosu na korištenje energije dobivene iz fosilnih goriva.

Osim svih dugoročnih benefita, važno je prisjetiti se da solarna energija ne emitira štetne plinove, ne proizvodi nusproizvode i ne šteti okolišu.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora postaje sve jeftinija i dostupnija svima te je pravo vrijeme za korištenje energije sunca u vlastitu korist, posebno kad živiš na Jadranu.

 

 

Leave Comment

Your email address will not be published.