Akceleracija ili inkubacija kao ključ uspjeha

Za danas popularne izraze “akcelerator” i “inkubator” često se pretpostavlja da predstavljaju isti pojam. Međutim, postoji nekoliko ključnih razlika koje su osobito važne inovatorima, pojedincima ili poduzetnicima koji se žele ili razmišljaju prijaviti na neki od programa koji se nude unutar ovih pojmova. Stoga je ključno prepoznati koji program odgovara baš vašoj ideji ili poslovanju. Akceleratori i inkubatori nude poduzetnicima dobre mogućnosti već na početku razvoja. Osnivači dobivaju pomoć za brzi rast poslovanja i često povećavaju svoje šanse za privlačenje tvrtke s visokim rizičnim kapitalom (VC) da bi kasnije uložili u njihov startup. Ipak, ovi programi nude drugačije okvire za uspjeh.

Akceleratori “ubrzavaju” rast postojeće tvrtke, dok inkubatori “inkubiraju” razorne ideje s nadom da će izgraditi poslovni model i tvrtku. Dakle, akceleratori se fokusiraju na plasiranje poduzeća, dok su inkubatori često više fokusirani na inovacije. Ako je akcelerator staklenik za mlade biljke, inkubator je rad na kvalitetnim sjemenkama s najboljim tlom za klijanje i rast.

 

AKCELERATORI

Jedna od velikih razlika između akceleratora i inkubatora je i u strukturi pojedinih programa. Programi za akceleraciju tj. ubrzavanje obično imaju postavljeni vremenski okvir u kojem se pojedine tvrtke vode, bilo gdje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, radeći s grupom mentora kako bi izgradili svoje poslovanje i izbjegli moguće probleme na tom putu. Tvrtkama u ranoj fazi obično se daje malo ulaganja u početnoj fazi i pristup velikoj mreži mentora, u zamjenu za mali iznos kapitala. Mreža mentora – koja se obično sastoji od pokretačkih poduzeća, rizičnih kapitalista, stručnjaka iz industrije i drugih vanjskih ulagača – često je najveća vrijednost za potencijalne tvrtke. Na kraju programa akceleratora često se organizira demonstracijski dan na kojem prisustvuju i ulagači i startupi i mentori a nerijetko i mediji.

Neki akceleratori nude prostor za suradnju, ali većina tvrtkama osigurava privatni uredski prostor ili ih tvrtke neovisno pronalaze samostalno. Ustvari je od velikog značaja za napredovanje i razvoj tvrtke prepoznati trenutak kada je ključno biti u kreativnom dijeljenom prostoru kako bi brže dijelili i primali nove smjernice i umrežavali se sa sličnim tvrtkama a kada je vrijeme za povlačenje tima ili pojedinca u vlastiti ured.

 

INKUBATORI

Startup inkubatori mogu započeti program s tvrtkama, poduzetnicima ili čak s pojedincima koji imaju kvalitetnu ideju ali su u dilemi kako započeti poslovanje ili su možda već u procesu ali ne posluju po zadanom rasporedu.

Neki inkubatori imaju postupak prijave a drugi rade samo s tvrtkama i idejama s kojima dolaze u kontakt putem pouzdanih partnera, ali većinom rade po istom ili sličnom programu i vremenskom okviru do 3 godine od početka procesa inkubacije, točnije od faze predinkubacije. Predinkubacija, inkubacija, postinkubacija – u svijetu startupa su pojmovi poprilično poznati, a označavaju različite faze razvoja poduzetničke ideje i tvrtke u koju ideja prerasta.

Predinkubacija podrazumijeva određeni vremenski period potreban za razvoj poduzetničke ideje, pripremu i osnivanje poslovnog subjekta, koji se koristi za prepoznavanje i selekciju tehnološki inovativnih projekata koji imaju komercijalni potencijal, odnosno razvijaju inovativne proizvode visoke tehnologije za globalno tržište. Korištenje ove usluge je često besplatno i može trajati najviše šest mjeseci do kada se očekuje da tim koji se nalazi u predinkubaciji osnuje tvrtku, nakon toga može započeti proces inkubacije.

Inkubacija je vremensko razdoblje kada tvrtka najčešće ulazi u zajednički radni prostor i kada slijede rast i razvoj tvrtke koja bi trebala dosegnuti stabilno poslovanje na tržištu, kada slijedi postinkubacija. Sve se to događa pod mentorstvom stručnog tima, a taj proces za tvrtke traje u prosjeku tri godine.

Znači, u većini slučajeva startupi prihvaćeni u program inkubacije smještaju se s drugim „sličnim“ tvrtkama kako bi zajedno radili u kreativnom okruženju i na taj način još brže dijelili iskustva i rješavali moguće probleme i prepreke te pospješili svoj rast i razvoj. Unutar inkubatora tvrtka će doraditi svoju ideju, izraditi svoj poslovni plan, raditi na usklađivanju tržišta proizvoda, identificirati probleme intelektualnog vlasništva i umrežiti se u pokretački sustav.

Takav, tipični, inkubator ima zajednički prostor u okruženju za suradnju, mjesečni program zakupa, dodatno mentorstvo i dobru povezanost s lokalnom zajednicom. Suradnja je veliki dio iskustva u inkubatoru i može se gledati kao zasebna poslovna ponuda, s prostorima za zajednički rad koji naplaćuju najam za pristup uslužnim uslugama.

 

Tehnološki park Sveučilišta u Splitu nuditi će pojedincima, inovatorima, tvrtkama u procesu inkubacije ili u programu akceleracije, osim usluga navedenih programa, kreativne i inovativne prostorije za najam na tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj bazi, bilo za zajednički rad u našim coworking prostorijama ili u zasebnim uredima za najviše 3 pojedinca tj poduzetnika, ovisno o razvojnoj fazi i veličini.

 

Leave Comment

Your email address will not be published.